Voorbereiding

Huis op orde

Nu het ontwerp is gekozen kunnen we een stap concreter aan de slag met de voorbereiding. Samen gebrainstormd, wat kunnen we allemaal oppakken?

 • afspraken maken voor begeleiding voor de CE certificering
 • bouwlocatie zoeken en inrichten
 • offertes opvragen bij leveranciers
 • website maken
 • gereedschap verzamelen

En natuurlijk, alle klusjes in huis ‘nog even snel oppakken’. Daar komen we de eerste paar jaar vast niet meer aan toe en na 8 jaar intensief gebruik is een rondje texen en lakken geen overbodige luxe.

Huis op orde      Huis op orde

Begeleiding CE Certificering

Als je zelf een boot voor eigen gebruik bouwt en de eerste 5 jaar niet verkoopt heb je geen CE certificering nodig. Maar aangezien we er mee willen gaan charteren is een certificering voor ons noodzakelijk. Als start hebben we met de ontwerper afgesproken de ontwerptekeningen aan de categorie CE-A eisen zullen voldoen.

Tijdens de bouw dienen de geldende eisen voor CE-A steeds meegenomen te worden. De grote lijn in de tientallen checklisten is nog wel te herkennen, maar de verwijzingen naar een veelvoud aan ISO normeringen is onbegonnen werk.Daar k omt bij dat je voor een CA-A (oceaan) certificering altijd te maken krijgt met een onafhankelijke keuring van een NoBo (Notified Body)als het schip klaar is. Dan kun je maar beter verrassingen voorkomen en we besluiten hiervoor een ter zake deskundige in de arm te nemen.

De tocht naar deze expert was vrij kort. Na wat googlen, een telefoontje en een persoonlijk gesprek hadden we een goede klik met Rense Dijkstra van Scheepsexperts.nl . Dat maakt het geheel een stuk eenvoudiger.

 

Caterorie Omschrijving Windkracht Golfhoogte
A Oceaan:Ontworpen voor lange reizen, waarbij de windkracht meer dan 8 (schaal van Beaufort) met dien verstande dat de vaartuigen grotendeels zelfstandig opereren. boven 8 bft hoger dan 4 m
B Zee: Ontworpen voor zeereizen bij een mogelijke windkracht tot en met 8 en een mogelijke karakteristieke golfhoogte tot en met 4 m. tot 8 bff max 4 m
C Kust: Ontworpen voor de vaart in kustwateren, grote baaien, riviermondingen, meren en rivieren bij een mogelijke windkracht tot en met 6 en een mogelijke karakteristieke golfhoogte tot en met 2 m. tot 6 bft max 2 m
D Beschut: Ontworpen voor de vaart in beschutte wateren onder de kust, in kleine baaien, op kleine meren, rivieren en kanalen bij ten hoogste windkracht 4 en een significante golfhoogte van maximaal 0,3 m, die incidenteel, bijvoorbeeld ten gevolge van passerende vaartuigen, maximaal 0,5 m kan bedragen. tot 4 bft max 0,3 mt

Bouwlocatie zoeken

Het mooiste is natuurlijk een bouwlocatie aan huis, zo kun je ook de kleine uurtjes nog even iets doen. Maar ja dat past niet, al zouden we ruimte hebben, dan komt de boot niet eens de straat uit. Dus op pad me auto en meetlint. We moeten tenslotte wel bij het water kunnen komen als hij eenmaal af is.

Nu is Helmond niet echt een waterrijk gebied, maar gelukkig is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de verbreding van de Zuid-Willemsvaart. De zuid-oost route naar Weert en dan de Maas op naar Zeeland is al volledig toegankelijk. De noord-west route richting ‘s-Hertogenbosch heeft nog enkele obstakels. Op dit moment is Rijkswaterstaat druk bezig met de omleiding rondom ‘s-Hertogenbosch. Oplevering gepland in 2015. Zou mooi zijn als ze de ophaalbrug van Erp/Keldonk nog verbreden en de spoorbrug bij Veghel weghalen. Scheelt straks weer een aantal mijlen motoren.

Verrassend genoeg hadden we met 2 weken zoeken al iets gevonden. Een kwartiertje vanaf de woning en straks slechts 3 kilometer van de Zuid Willemsvaart. Erg acceptabele afstand om ’s avonds nog even een paar uurtjes iets te doen.

Lege loods   Lege loods

Wouw, en dan te bedenken dat het hier helemaal vol komt te staan.

 Inrichting loods en gereedschap

Ondanks dat een 51ft catamaran bouwen een groot project is, kun je met veel ‘huis, tuin en keuken gereedschap’ al ver komen. Zeker in het begin als we de bouwmallen gaan maken is het fijn om de ruimte zo open mogelijk te houden. Als we straks eenmaal met de glasvezelmatten aan de slag gaan maken we een grote lijmtafel, epoxy mengtafel en bok/houders om de zware rollen materiaal voor de infusiemethode op te hangen.

Tot die tijd hebben we vooral behoefte aan een afsluitbare box voor het gereedschap, een ‘flexibele’ werktafel en schragen om de mallen op te tekenen en uit te zagen. Oh ja, we zullen het in verhouding niet veel gebruiken maar af en toe een korte pauze met een bak koffie is best welkom.

Decoupeerzaag Accuboormachine Schuurmachine Lijmklemmen Tuinstel Slangwaterpas Cirecelzaag Kist Slijptol Stofzuiger

Een paar handige tips bij het aanschaffen:

 • In de winkel ben je geneigd naar de prijs te kijken en het basismodel te kiezen, in de werkplaats ben je blij dat je de nét iets betere variant hebt gekozen.
 • Een stofzuiger die je ook kunt aansluiten op de apparaten scheelt echt veel stof.
 • En veel, maar dan bedoelen we ook echt veel lijmklemmen. Liefst zo kort mogelijk (passen ze altijd ergens tussen) en goedkoop.

Als je samen aan het project werkt zorg dan voor

 • 2 nieuwe meetlinten van hetzelfde merk (voorkomt veel millimeter discussie).
 • 2 dezelfde accuboormachines met extra accu’s zo staan er altijd 2 in de oplader en kun je beide doorwerken.
 • Ieder een eigen stofmasker die je eenmalig instelt.

 De vacuümpompen

Voor de vacuüm infusie methode hebben we nog wat extra gereedschap nodig. Belangrijkste is een goede vacuüm pomp, en aangezien we een groot project doen, is een goede back-up waardevol.

Henny van de www.fram.nl heeft goede ervaringen met www.vacmobiles.com. Soms zit het mee en blijkt dat we van Henny een pomp kunnen overnemen die nog maar 100 draaiuren heeft én Vacmobiles had in oktober een kortingsactie. Snel handelen dus.

Ook wij zijn aangenaam verrast over de snelle reactie, goede afspraken en levering van Vacmobiles. Ongelooflijk dat zij in staat zijn binnen 5 dagen de pomp in Nederland te laten bezorgen. Op de overgenomen pomp hebben we een jaar garantie gekregen en gratis extra onderhoudsmiddelen.

De pompen moeten nog even wachten voor we ze écht kunnen gebruiken. Dus snel aan de slag………

Vacuumpompen    Vacuuminfusie systeem

Open onderstaande PDF voor de specificaties van onze vacuüm pompen.

Vacuumpomp

Printen ontwerp tekeningen

Schionning levert alle tekeningen in dxf files aan. Hierdoor kunnen we ze makkelijk inlezen, bewerken en printen via Autocad. Omdat we de bouwspanten zelf maken en straks grote delen van de boot in 1 geheel willen maken zijn we op zoek gegaan naar een betaalbare A-0 printer.
Bij www.kuiperskantoormachines.nl konden we kiezen uit verschillende 2e hands modellen met servicebeurt en volle cartridge. Binnen een paar dagen werd hij thuis afgeleverd en geïnstalleerd. Hier kunnen we heel de bouw van profiteren.

plotter