Draaien romp

September – oktober 2013: 

Afbreken bouwmal

Nu wordt het tijd om de bouwmal af te breken en de romp te draaien. Best spannend, want de romp krijgt pas echt zijn stevigheid als de glasmatten er aan de buitenkant op zitten. De spanten in de romp (doorgangen naar de cabines) geven natuurlijk ook al extra stevigheid. Eerst maar een stuk van de mal afbreken waar al de meeste stevigheid in de romp zit, dan zien we vanzelf wat nog nodig is.

Het komt nu weer goed uit dat we de bouwmallen in delen moesten maken. De duizenden schroeven in de panlatten gaan er sneller uit dan ze er een maand of 8 terug in gingen. Blijft wel opletten dat we niets vergeten. Toch weer het nodige kruip en sluip werk onder de bouwmallen. Dan kunnen we het deel boven de waterlijn stukje voor stukje weghalen. 

Break off the mold  Now you see the real shape of the bow  The mold above waterline removed

Draaimal maken

Zoals verwacht heeft de romp in het midden nog extra stevigheid nodig. Komen de latten van de bouwmal weer goed van pas. Nu we niet zo vaak meer in de romp komen kunnen we de laatste spanten ook plaatsen. Voor en achter maken we 2 stevige mallen om de romp waar we hem straks aan optillen en draaien.

Een paar balkjes, afval MDF en afval CoreCell en een paar bouten. En nog maar een paar bouten en nog maar een paar voor de zekerheid. Je kunt hem niet te goed vastmaken. De resten CoreCell beschermt de romp zodat er geen afdrukken in komen. Werkte goed overigens!

To reinforce the hull we glue temporary battens on the border  Together with the last bulkhead it's steady enough  Mold around bulkhead 2 to reinforce and as a gide for the tackle

Hijsbok

Nu we de basis hebben maken we voor en achter een grote bok over de romp waar we kettingtakels aan hangen. Zo houden we de romp in bedwang voor we de rest van de bouwmallen weghalen. Dit is ook een goed moment om de waterlijn af te tekenen.

Hoisting frame  Hoisting frame

Tackles around the mold to lift and turn the hull  Also at the bow

Mark the waterline on the hull

Draaien maar

Daar hangt ie dan, nog 1 bouwspant verwijderen, dan kan het draaien beginnen. Ging eigenlijk erg makkelijk. Paul stond bij het achterschip en Jolanda bij de boeg. Eerst aan de kant van de chamfer (schuine deel) zover mogelijk omhoog trekken. Dan aan de andere kant zover mogelijk laten zakken. In ca 5 slagen hadden we hem 180 graden gedraaid.

Met een laser op de spanten hielden we continu in de gaten dat het mooi parallel liep.

The last support and than the 250-300 kilo hull hang in the tackles

Together we hoist the hull prallel  We lower the hull parallel at this side

In a few turns we go round  Keep as low as possible to minimize any risk

More than halfway  Looking from bow to stern   Looking from the other side

Turning molds removed till we have to turn the hull back  Port side hull is up-side-dowm

We halen de draaimallen los en kunnen ze over een paar maanden zo weer monteren om de romp terug te draaien. De komende maanden zijn we druk met het lamineren van de buitenkant. Voorlopig weer een mooie mijlpaal bereikt!

In het filmpje zie je ook hoe soepel het ging.

De 51ft (15,5 mtr) romp uit de mal en 180 graden draaien